Bardzo prosta, szybka i pyszna sałatka, która rozjaśni każdy lunch lub kolację. Świetnie wygląda również na świątecznym stole, ale radzę od razu podawać go partiami. Możesz dodać nasiona, orzechy lub trochę miodu.
Składniki
- Burak - 1 rzecz
- Dynia - 200 g
- feta - 50 g
- rukola - 50 g
- granat (ziarna) – 1 garść
- tymianek - 0.5 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- ocet winny - 1 łyżeczka
- musztarda Dijon - 2 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Buraki owinąć folią i piec w piekarniku do miękkości, a następnie pokroić. W przypadku średniej wielkości rośliny okopowej jest to około 1 godziny w temperaturze 200 stopni.
Pokrój dynię w średnią kostkę, włóż do formy, posyp tymiankiem i przyprawami i skrop łyżką oliwy z oliwek. Wszystko dobrze wymieszaj i piecz przez 15-20 minut w 200 stopniach.
Losowo pokrój fetę, dodaj rukolę i warzywa i delikatnie wymieszaj składniki.
Wymieszaj pozostały olej, musztardę i ocet winny i polej sałatkę tym dressingiem. Zamiast octu winnego odpowiedni jest również ocet balsamiczny. Posyp gotową sałatkę ziarnami granatu.