Trudno wymyślić bardziej odpowiedni deser na lato. Oczywiście lody cytrynowe można przygotować o każdej porze roku, ale w upale wydaje się szczególnie smaczne. Jego orzeźwiający cytrusowy aromat i delikatny kwaśny smak dosłownie doprowadzają do szału!
Składniki
- żółtka - 5 sztuk
- śmietana (33% tłuszczu) – 500 ml
- cukier puder - 150 g
- Skórka z cytryny (świeża) – 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij żółtka z cukrem pudrem i śmietaną.
Umieść miskę z mieszanką w łaźni wodnej i podgrzewaj przez 10 minut, często mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia!
Przenieś miskę na stół i lekko ostudź.
Dodaj skórkę i sok z cytryny, wymieszaj.
Włóż do przygotowanej formy i włóż do zamrażarki na 6 godzin. Przez pierwsze 2 godziny co 30 minut wyjmuj lody z zamrażarki i mieszaj mikserem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy