Kuchnia Włoska słynie nie tylko ze spaghetti i pizzy, ale także z wielu oryginalnych deserów. Dziś proponuję ugotować jeden z nich, ale nieco odchodząc od tradycyjnej receptury. Dzielę się przepisem na najdelikatniejszą kawę Panna Cotta bez użycia śmietany.
Składniki
- jogurt (naturalny) – 300 g
- cukier - 2 art.
- Kawa (świeżo parzone espresso) – 100 ml
- żelatyna - 4 g
- orzechy włoskie - do dekoracji
- czekolada - do dekoracji
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej żelatynę zimną wodą, pozostaw do pęcznienia.
Zaparz kawę, dodaj cukier do smaku i przygotowaną żelatynę, ostudź do temperatury pokojowej.
Do kawy dodaj jogurt, mieszaj, aż będzie gładki. Wlać powstałą masę do misek lub małych słoików, wysłać do lodówki na 3-4 godziny w celu zestalenia.
Kawa Panna Cotta jest podawana do stołu, ozdobiona posiekanymi orzechami włoskimi lub kawałkami czekolady.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy