gęsta galaretka-pięciominutowy rokitnik

25 min
8 porcji
Gęsta galaretka
Olena, stock.adobe.com
0

Zalety tej wspaniałej jagody są znane od dawna, co oznacza, że powinno być z niej dużo półfabrykatów. Oprócz zwykłych kompotów i dżemów, pamiętaj, aby przygotować gęstą galaretkę-pięć minut rokitnika. Zwracam uwagę na świetny przepis.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj Rokitnik, dokładnie spłucz i umieść na patelni z grubym dnem.

Dodaj wodę, przykryj i smaż na małym ogniu przez 5-7 minut.

Przetrzyj miękkie jagody przez sito.

Powstałe puree wymieszaj z 1,4 kg cukru i pozostaw na 30 minut.

Doprowadzić masę do wrzenia, dodać pektynę zmieszaną z pozostałym cukrem i gotować przez 5 minut.

Ułóż galaretkę z rokitnika w wysterylizowanych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy