gęsty dżem agrestowy z całymi jagodami

20 min
4 porcje
Gęsty dżem agrestowy z całymi jagodami
sashka1313, stock.adobe.com
0

Niektórzy eksperci zalecają Przekłuwanie każdej jagody. Przyznaję szczerze, że tego nie robię. Mam swój przepis i gęsty dżem agrestowy zawsze uzyskuje się z całych jagód. Cały sekret tkwi w krótkim i wielokrotnym gotowaniu.

Składniki

  • agrest - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 300 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść agrest i spłucz pod bieżącą wodą.

Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut.

Dodaj jagody, gotuj przez 1 minutę, zdejmij z ognia i nalegaj pod pokrywką przez 2 godziny.

Gotuj dżem przez 5 minut i ponownie odłóż na bok na kilka godzin.

Po raz trzeci doprowadzić masę do wrzenia, gotować przez 5-7 minut i zamknąć w wysterylizowanych słoikach.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy