desery 22.01.2022

lody dyniowe

8 godz. 0 min.
6 porcji
Lody dyniowe
MSPhotographic, stock.adobe.com
0

Jeśli kiedykolwiek próbowałeś domowych lodów – nie będziesz chciał wracać do kubków sklepowych. Co więcej, w domu można zrobić tak wiele ciekawych i niezwykłych rzeczy. Na przykład najbardziej prawdziwe lody z dyni.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz dynię, pokrój w drobną kostkę i gotuj do miękkości. Zmiel go blenderem na gładkie puree.

Zdejmij skórkę z pomarańczy cienką warstwą, włóż do śmietany i zagotuj. Zdejmij śmietanę z ognia i pozwól jej trochę zaparzyć – to dla smaku.

Ubij cukier z żółtkami mikserem, aż będzie gładki i dodaj do niego jeszcze gorącą śmietanę.

Wymieszaj masę, umieść ją w łaźni wodnej i gotuj, ciągle mieszając, przez 10 minut. Otrzymasz gładki krem. Pozwól mu całkowicie ostygnąć.

Ubij puree z dyni z ricottą i sokiem pomarańczowym za pomocą blendera zanurzeniowego.

Wymieszaj obie masy do uzyskania gładkości, wlej do formy do lodów i dokręć folią.

Wyślij przedmiot do zamrażarki na kilka godzin. W tym czasie wyjmuj go co 30-40 minut i ubijaj blenderem zanurzeniowym. Jest to konieczne, aby lody były jednorodne.

Po około 4-5 godzinach masy nie można już mieszać – niech w końcu stwardnieje.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy