gruzińska adżika na zimę

20 min
10 porcji
Gruzińska adżika na zimę
Dmitriy, stock.adobe.com
0

Myślę, że nie warto przypominać o ostrości tego sosu. Prawdziwa gruzińska adżika z ostrej papryki i czosnku to danie dla zdesperowanych śmiałków. Tradycyjnie podaje się go z kebabami, stekami, pieczonymi żeberkami i kebabem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój ostrą paprykę, obierz nasiona i spłucz.

Rozłóż czosnek na ząbki i obierz.

Zmiel półfabrykaty w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.

Dodaj cukier, sól, chmiel suneli i oliwę z oliwek.

Gotuj przez 5-7 minut, często mieszając.

Zdejmij patelnię z ognia, wlej ocet i dobrze wymieszaj.

Ułóż Adjikę w słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy