bakłażan z majonezem na zimę

45 min
8 porcji
Bakłażan z majonezem na zimę
marysckin, stock.adobe.com
0

Obfita przekąska spodoba się nawet przeciwnikom majonezu. A dokładniej: nikt nie zgadnie, że go tam dodałeś. Bakłażany z majonezem najlepiej gotować na patelni lub głębokim kotle. Podczas duszenia nie oddalaj się od pieca, ponieważ warzywa mogą się przypalić.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażany i moczyć przez 20 minut w osolonej wodzie.

Cebulę obrać, posiekać i smażyć na oleju, aż będzie przezroczysta.

Dodaj bakłażana, przyprawy, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut pod przykryciem.

Dodaj majonez i czosnek przepuszczony przez prasę. Gotuj przez 5-7 minut, często mieszając.

Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.

Ułóż w czystych, suchych słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy