gęsty dżem wiśniowy z całymi jagodami i pestkami

15 min
8 porcji
Gęsty dżem wiśniowy z całymi jagodami i pestkami
Sea Wave, stock.adobe.com
0

W naszym domu takie puste miejsce często stoi na stole zamiast słodyczy na herbatę. Jest smaczny i wygodny. Wyjmij słoik ze spiżarni i po prostu otwórz. Ugotuj gęsty dżem wiśniowy z całymi jagodami i pestkami. Opisuję przepis w szczegółach.

Składniki

  • wiśnia - 2 kg
  • cukier - 2 kg
  • woda (oczyszczona) – 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj wiśnie i dokładnie spłucz.

Wymieszaj wodę z cukrem i gotuj przez 2 minuty.

Wlej wiśnie wrzącym syropem, przykryj i odłóż na bok na 2-3 godziny.

Postaw patelnię na ogniu, gotuj przez 5 minut i odstaw na kilka godzin.

Po raz trzeci gotuj dżem przez 2-3 minuty, ostrożnie włóż do czystych, suchych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy