suchy dżem gruszkowy w piekarniku

45 min
4 porcje
Suchy dżem gruszkowy w piekarniku
0

Czy słyszałeś kiedyś o suchym dżemie? Jeśli nie, zdecydowanie musisz zapoznać się z tym przepisem! Tym razem proponuję ugotować go z gruszek. Będziesz potrzebował piekarnika, czasu i cierpliwości – a piękna uczta jest już prawie gotowa.

Składniki

  • Gruszka - 1 kg
  • cukier - 300 g
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz gruszki, usuń środek i pokrój w kliny.

Ułóż je szczelnie na blasze do pieczenia skórą do dołu.

Wymieszaj cukier, kwas cytrynowy i opcjonalnie przyprawy.

Posyp gruszki i wyślij blachę do piekarnika na pół godziny w temperaturze 200 stopni.

Posyp czysty pergamin pozostałym cukrem, połóż na nim gruszki i pozostaw do wyschnięcia na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.

Przechowuj suchy dżem w czystych słoikach w suchym miejscu.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy