pomidory we własnym soku bez octu na zimę

35 min
16 porcji
Pomidory we własnym soku bez octu na zimę
Elenglush, stock.adobe.com
0

Bardzo prosty przepis dla koneserów konserwowania pomidorów. Proponuję gotować pomidory we własnym soku bez octu. Wystarczy zagotować sok z dodatkami, a następnie wysterylizować razem z pomidorami. Obrabiany przedmiot można przechowywać nawet w temperaturze pokojowej.

Składniki

  • pomidory - 5 kg
  • czosnek - 4 ząbki
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • cukier - 80 g
  • sól - 80 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przełóż połowę pomidorów przez sokowirówkę.

Obierz pozostałe warzywa i włóż do słoików.

Wlej sok pomidorowy do rondla z grubym dnem, dodaj czosnek, cukier, sól i mielony pieprz przepuszczony przez prasę.

Gotuj przez 10 minut i wlej do słoików z pomidorami.

Sterylizuj przez 15 minut, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy