pieczenie 09.02.2022

domowe ciasto wiśniowe

50 min
8 porcji
Domowe ciasto z wiśniami
Vankad, stock.adobe.com
0

Aromatyczne ciasta wiśniowe można przygotować nie tylko latem. Teraz prawie każdy sklep sprzedaje jagody w puszkach lub mrożone. Dodaj cukier puder do swoich upodobań, ale skrobia działa tutaj jako stabilizator.

Składniki

do testu:
do nadzienia:
do posypania:
  • cukier puder - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj masło.

Dodaj cukier, sól i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiel ręce na drobny okruch.

Dodaj lekko ubite jajko, esencję waniliową i zagniataj ciasto. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Podziel ciasto na pół. Rozwałkuj ciasta wzdłuż średnicy formy, biorąc pod uwagę wysokość boków.

Przykryj formę papierem do pieczenia i ułóż pierwszy przedmiot.

Wymieszaj wiśnie ze skrobią, cukrem pudrem i połóż na cieście.

Połóż drugie ciasto na wierzchu i dobrze przyklej krawędzie. Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Posyp gotowe ciasto cukrem pudrem.

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy