pieczenie 01.03.2022

naleśniki z wanilią i puree bananowym

30 min
5 porcji
Naleśniki z wanilią i puree bananowym
Anjelika Gretskaia, stock.adobe.com
0

Zwracam uwagę na oryginalny przepis na pyszne naleśniki. Lepiej gotować je z dojrzałych i lekko przyciemnionych bananów. Jeśli owoce nie są wystarczająco słodkie, dodaj więcej cukru. Z reguły wystarczy kilka łyżek stołowych.

Składniki

  • jaja kurze - 3 kawałki
  • mąka - 300 g
  • mleko (ciepły) – 200 ml
  • banany - 2 kawałki
  • wanilina - na czubku noża
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • cukier - 50 g
  • sól - na czubku noża
  • olej roślinny (bez zapachu) – 50 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz banany i zmiel w blenderze.

Ubij jajka z cukrem i solą na puszystą pianę.

Dodaj ciepłe mleko, puree bananowe i wymieszaj.

Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wanilinę. Dobrze zagnieść ciasto, aż będzie gładkie.

Rozłóż trochę ciasta na rozgrzanej patelni z masłem.

Smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Powtórz te same kroki z resztą ciasta.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy