Dżem porzeczkowy z całymi jagodami

4 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem porzeczkowy z całymi jagodami
stock.adobe.com
0

Porzeczki są bardzo trudne do przygotowania, aby delikatne jagody pozostały nienaruszone. Ale proponuję spróbować! Pamiętaj, aby wybrać elastyczne, niedojrzałe i najświeższe jagody. Najlepiej posortować je przed rozpoczęciem gotowania.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń liście i zanieczyszczenia, posortuj jagodę i delikatnie opłucz ją w chłodnej wodzie. Pozostaw do spuszczenia w durszlaku na 30 minut.

Wlej wodę do emaliowanego pojemnika, umieść na kuchence i stopniowo dodawaj cukier.

Gdy syrop będzie gotowy, Ustaw minimalny ogień i ostrożnie włóż do niego porzeczki.

Gotuj dżem przez 5 minut, wyjmij z pieca i pozostaw na 2 godziny. Powtórz procedurę ponownie, usuwając piankę, gdy się pojawi.

Nie musisz mieszać jagód łyżką-straci swój kształt – Aby wymieszać, delikatnie potrząśnij miską.

Gdy dżem ostygnie po raz drugi, zagotuj go ponownie, gotuj przez 5 minut i zwiń w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy