SOS agrestowy na zimę

40 min
4 porcje
SOS agrestowy na zimę
segeni, stock.adobe.com
0

Uniwersalna przyprawa przypadnie do gustu nawet smakoszom. Pyszny sos agrestowy nie jest trudny do zrobienia. Jagody są odpowiednie, ale z ciemnych odmian okazuje się najpiękniejsze. Dodatkowo możesz dodać trochę ostrej papryki lub czosnku.

Składniki

  • agrest - 1 kg
  • Badian - 2 gwiazdki
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • mielona kolendra - do smaku
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • cukier - 100 g
  • sól - 10 g
  • woda - 150 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Agrest obrać z suchych ogonów, opłukać i włożyć do rondla.

Dodaj wodę, cukier i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Dodaj przyprawy, kwas cytrynowy, sól i lekko zetrzyj jagody tłuczkiem.

Gotuj przez 10 minut, włóż do przygotowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy