kompot gruszkowy z połówkami na zimę bez sterylizacji

25 min
20 porcji
Kompot gruszkowy z połówkami na zimę bez sterylizacji
Olga Kriger, stock.adobe.com
0

Radzę wybrać niedojrzałe owoce o gęstym miąższu do tego przepisu. Najlepiej nadają się odmiany bergamotki, cytryny i północy. Kompot gruszkowy z połówkami to dwa w jednym. Dostajesz pyszny napój i wspaniały deser owocowy w tym samym czasie.

Składniki

  • Gruszka - 2 kg
  • cukier - 400 g
  • sok z cytryny - 100 ml
  • woda (filtrowane) – 5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki pokrój na połówki, obierz i nasiona.

Ułóż owoce w wysterylizowanych słoikach.

Zagotuj wodę, dodaj sok z cytryny i natychmiast zdejmij z ognia.

Wlej wrzący syrop do słoików i pozostaw pod pokrywkami na 20 minut.

Odcedź syrop na patelnię, dodaj cukier i gotuj przez 2 minuty.

Wlać do słoików, zwinąć i dobrze owinąć na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy