sok gruszkowy na zimę

40 min
8 porcji
Sok gruszkowy na zimę
petrrgoskov, stock.adobe.com
0

Nie kupuj soków w sklepie zimą, lepiej ugotuj je w sezonie i zakonserwuj. Opowiadam świetny przepis na sok gruszkowy. Do pracy potrzebujesz sokowirówki, soczystych owoców i odrobiny cukru. Dla lepszej konserwacji dodaję kwas cytrynowy.

Składniki

  • Gruszka - 5 kg
  • cukier - 500 g
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki pokrój na ćwiartki i obierz z nasion.

Przełóż owoce przez sokowirówkę.

Dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 10 minut.

Wlej sok gruszkowy do słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w koc.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy