kapuśniak z kapustą, pomidorami i papryką na zimę w słoikach

1 godz. 20 min.
5 puszek po 0,5 l
Kapuśniak z kapustą, pomidorami i papryką na zimę w słoikach
lovelymama, stock.adobe.com
0

Kapuśniak w słoiku to podstawa do szybkiego przygotowania obfitego, aromatycznego i bogatego pierwszego dania. Dla gospodyń domowych, które cenią swój czas, to tylko dar niebios! Dodaj zawartość słoika do wrzącego bulionu z ziemniakami i gotuj przez 15 minut. Pyszny pełny lunch jest gotowy!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj warzywa: posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w cienkie paski, cebulę w półpierścienie, pomidory w małe kostki.

Wlej olej roślinny na dużą patelnię (lub patelnię) i ułóż przygotowane warzywa warstwami w następującej kolejności: cebula, kapusta, marchew, papryka, pomidory. Bez mieszania dodaj sól, cukier, mielony pieprz, koncentrat pomidorowy i ciepłą przegotowaną wodę.

Umieść patelnię z warzywami na ogniu i gotuj na średnim ogniu pod pokrywką przez 20 minut.

Następnie wymieszaj warzywa, zmniejsz ogień i kontynuuj duszenie przez kolejne 30 minut.

2 minuty przed gotowaniem wprowadź ocet i dobrze wymieszaj.

Zapakuj gorący przedmiot do wstępnie wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzoną kapuśniak w słoiku w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy