SOS buraczany do barszczu na zimę

45 min
8 porcji
SOS buraczany do barszczu na zimę
sitriel, stock.adobe.com
0

Ten kęs pomoże Ci, gdy będziesz musiał szybko ugotować pyszny obiad. Przygotuj sos buraczany do barszczu zgodnie z tym przepisem, a będziesz zadowolony z wyniku. Radzę zachować go w słoikach o pojemności nie większej niż 500 ml.

Składniki

  • Burak - 2 kg
  • cebula - 300 g
  • ocet - 100 ml
  • Olej roślinny - 3 art.
  • cukier - 80 g
  • sól - 60 g
  • woda - 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz buraki i zetrzyj.

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.

Dodaj buraki i smaż przez kolejne 10 minut.

Dodaj cukier, sól, wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut na małym ogniu.

Wlej ocet, następnie przez kolejne 2 minuty i zamknij w przygotowanych słoikach.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy