Jeśli lubisz eksperymentować ze smakami i aromatami, sos tkemali ze śliwek i jabłek na zimę to świetny wybór. Wypróbuj go i zaskocz bliskich i gości swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Jest szczególnie dobry z daniami mięsnymi i ziemniakami, ale ogólnie nadaje się prawie wszędzie.
Składniki
- śliwki - 1.5 kg
- jabłka - 1.5 kg
- cukier - 600 g
- Goździk - 10 pąki
- mielony cynamon - 2 łyżeczka
- sól - 1 art.
- czosnek - 100 g
- ocet - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz jabłka, usuń pestki ze śliwki i zmiel owoce w blenderze.
Dodaj tam czosnek i wszystkie przyprawy.
Doprowadź sos do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut na małym ogniu.
Wlej ocet, gotuj przez kolejne 7-10 minut i rozłóż tkemali w suchych, czystych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy