Jeśli lubisz oryginalne przepisy na dżem, radzę zwrócić uwagę na tę opcję. Aronia z pomarańczą nie jest najbardziej oczywistą, ale niezwykle udaną kombinacją. Taki dżem jest niesamowity do filiżanki herbaty lub naleśników.
Składniki
- Aronia - 1 kg
- pomarańczowy - 500 g
- woda - 250 ml
- wanilina - 1 łyżeczka
- orzechy włoskie - 100 g
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej jagodę wrzącą wodą i osusz.
Zmiel pomarańcze razem ze skórką. Oddzielnie zmiel orzechy w blenderze.
Zagotuj wodę z cukrem i gotuj, aż będzie gładka.
Wyślij wszystkie składniki do syropu, wymieszaj i ponownie zagotuj.
Zdejmij z ognia, pozostaw obrabiany przedmiot do ostygnięcia na noc i gotuj przez kolejne 20 minut.
Zwiń dżem z aronii i pomarańczy w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy