gęsty dżem-pięć minut czerwonego agrestu

1 godz. 0 min.
4 porcje
Gęsty dżem
Yotka, stock.adobe.com
0

Gęsty dżem z czerwonego agrestu jest jednym z moich ulubionych. Z jednej strony nigdy nie jest mdły z powodu kwaśności jagód. Z drugiej strony ma również bardzo jasny apetyczny odcień. Same zalety! Tym razem proponuję przygotować go za pomocą technologii pięciominutowej.

Składniki

  • agrest (czerwony) – 1 kg
  • cukier - 1 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posyp agrest cukrem, lekko zetrzyj i pozostaw na noc.

Doprowadzić do wrzenia i gotować obrabiany przedmiot przez 5 minut na małym ogniu. Niech ostygnie.

Powtórz ten etap jeszcze 1-2 razy, zgodnie z konsystencją.

Gotuj dżem po raz ostatni przez kolejne 5 minut i zwiń w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy