papryka po ormiańsku na zimę

20 min
8 porcji
Papryka po ormiańsku na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Kuchnia kaukaska słynie z szerokiej gamy potraw warzywnych. Ale dzisiaj chcę zatrzymać się na przepisie na paprykę po ormiańsku na zimę. Półfabrykat można dodawać do zup, gulaszów i sosów, podawać zamiast sałatki lub przekąski do gorących napojów.

Składniki

  • papryka - 2 kg
  • czosnek - 100 g
  • czarny pieprz - 10 groszek
  • ziele angielskie - 4 groszek
  • ocet - 180 ml
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 200 ml
  • cukier - 100 g
  • sól - 50 g
  • woda - 1,5 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Paprykę przekrój na pół, obierz i posiekaj.

Obierz czosnek i pokrój na duże kawałki.

Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, olej i przyprawy.

Dodaj paprykę, czosnek i gotuj przez 5 minut. Dla wygody podziel warzywa na dwa do trzech gotowania.

Pieprz wyłowić łyżką cedzakową i włożyć do przygotowanych słoików.

Wymieszaj pozostałą wrzącą ciecz z octem i wlej do słoików.

Zwiń, odwróć do góry nogami i dobrze zawiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy