dżem śliwkowy z pestkami

35 min
5 puszek po 0,3 l
Dżem śliwkowy z pestkami
minadezhda, stock.adobe.com
0

Jeśli masz śliwki, które mają trudności z usunięciem pestek, ten przepis jest specjalnie dla ciebie. Zróbmy dżem ze śliwek z pestkami, który gotuje się w 3 dawkach po 5 minut. Dżem jest pyszny, pachnący, zdrowy i jak najbardziej naturalny.

Składniki

  • śliwki - 1,2 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 100 ml (+2,5 l)

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz śliwki, Usuń kucyki, wrzuć do durszlaka.

Zagotuj 2,5 l wody. Umieść śliwki we wrzącej wodzie i odstaw na 5 minut, a następnie wrzuć do durszlaka.

Schłodzone owoce nakłuć wykałaczką w kilku miejscach, aby syrop równomiernie przenikał do śliwek.

W misce do gotowania połącz cukier i 100 ml wody. Wymieszaj, zagotuj i zagotuj syrop na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

W gotującym się syropie umieść przygotowane śliwki. Mieszaj i gotuj przez 5 minut, usuwając piankę. Następnie usuń dżem z ognia i pozostaw na 6 godzin do zaparzenia.

Podobnie gotuj dżem jeszcze 2 razy.

Po trzecim, ostatnim gotowaniu wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij i ostudź. Schłodzony dżem śliwkowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy