Do przygotowania barszczu można użyć dowolnej części kurczaka, ale lepiej jest mieć więcej tłuszczu-na przykład udo lub podudzie. Możesz także wziąć zestaw do zupy. Podczas gotowania mięsa masz czas na przygotowanie warzyw i zrobienie sosu z pomidorem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj mięso z kurczaka na bulion, Wyślij do rondla z wodą (około 2 l), dodaj liść laurowy. Gotuj po zagotowaniu wody przez 30 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki. Wlać do rondla po pół godzinie gotowania kurczaka. Po ponownym ugotowaniu dodaj drobno posiekaną kapustę do garnka.
Do smażenia posiekaj obraną cebulę, buraki i marchewkę.
Na patelni rozgrzej olej do smażenia. Przenieś cebulę, buraki i marchewkę. Zmniejsz ogień i mieszając smaż przez 7 minut.
Wlej 100 ml bulionu na patelnię, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Dusić przez 10 minut. Następnie przenieś na patelnię, dodaj sól i przyprawy. Gotuj przez kolejne 10 minut.
Pozwól barszczowi parzyć pod przykryciem przez co najmniej pół godziny, a następnie podawaj ze śmietaną lub majonezem i świeżymi ziołami.