przekąski 22.01.2022

hummus z groszku

25 min
6 porcji
Hummus z groszku
Delphine, stock.adobe.com
0

Tradycyjnie hummus jest wytwarzany z ciecierzycy,ale można go zastąpić zwykłym groszkiem. Przepis niewiele różni się od klasycznego. Wstępnie namoczony groszek jest również gotowany i mielony z resztą składników w blenderze.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Groszek dokładnie spłucz i moczyć przez 10 godzin.

Zmień wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny. Groszek powinien być całkowicie ugotowany.

Sezam smażyć na suchej patelni na złoty kolor.

Zmiel sezam w blenderze z olejem, sokiem z cytryny i obranymi ząbkami czosnku.

Wlej zimną wodę i kontynuuj pracę blendera jeszcze przez 1 minutę.

Dodaj gotowany groszek, mieloną kolendrę, kurkumę, sól i kontynuuj mielenie, aż będzie gładkie.

Opcjonalnie możesz dodać więcej soli, soku z cytryny lub innych przypraw.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy