papryka w pomidorach na zimę

40 min
4 puszki po 0,5 l
Papryka w pomidorach na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Uwielbiam paprykę i zawsze przygotowuję ją na przyszłość. Zimą dodaję taki preparat do prawie wszystkich potraw warzywnych i mięsnych. Z pieprzem potrawy nabierają szczególnego smaku. Przepisy na paprykę w pomidorach są liczne, proponuję Ci najbardziej, moim zdaniem, udany.

Składniki

  • papryka - 1,5 kg
  • sok pomidorowy - 1 L
  • czosnek - 5 ząbki
  • liść laurowy - 2 szt.
  • Olej roślinny (rafinowany) – 50 ml
  • ocet (9%) – 2 art.
  • cukier - 100 g
  • sól - 2 CZ. l.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz paprykę, obierz nasiona i łodygi, pokrój w duże plasterki.

Wlej sok pomidorowy do rondla, dodaj sól, cukier, liść laurowy, posiekany czosnek i olej roślinny. Wszystko wymieszaj, zagotuj SOS, usuwając pianę.

We wrzącym sosie pomidorowym umieść kliny pieprzu, ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Kilka minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.

Wrzącą paprykę zapakuj do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone papryki w pomidorach można przechowywać w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy