![Dżem wiśniowy bez pestek na zimę Dżem wiśniowy bez pestek na zimę](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/8319/629b0dd6bb68d333eac5bdf949dd5e8b.jpg)
Istnieją dziesiątki różnych sposobów na zrobienie dżemu wiśniowego. Po prostu nie ma klasycznego przepisu, ponieważ każda gospodyni ma swoje sekrety. A dzisiaj podzielę się z wami własnymi. I proponuję zrobić dżem z całymi połówkami jagód.
Składniki
- wiśnia - 2 kg
- cukier - 1.5 kg
- woda - 1 szklanka
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj wiśnie i podziel na połówki, usuwając nasiona.
Napełnij go cukrem, wlej wodę i zagotuj.
Gotuj dżem przez 30 minut na małym ogniu, dodaj kwas cytrynowy i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy