keczup pomidorowy ze skrobią na zimę

50 min
5 puszek po 0,5 l
Keczup pomidorowy ze skrobią na zimę
olyina, stock.adobe.com
0

Aby zrobić delikatny domowy keczup pomidorowy ze skrobią, skorzystaj z tego prostego przepisu. Sos jest aromatyczny, wyspiarski i umiarkowanie pikantny. Wlewam keczup do małych słoików, aby wykorzystać zawartość za jednym razem.

Składniki

  • pomidory - 4 kg
  • papryka - 250 g
  • ostra czerwona papryka - 75 g
  • czosnek - 20 g
  • przyprawy i przyprawy (do grilla) – 30 g
  • przyprawy i przyprawy (dla koreańskiej marchewki) – 15 g
  • mielony czarny pieprz - 1,5 łyżeczka
  • skrobia - 5 art.
  • ocet (9%) – 100 ml
  • cukier - 1 szklanka
  • sól - 1,5 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pomidory opłucz, pokrój losowo i przepuść przez sokowirówkę. Wlej 0,5 litra soku pomidorowego do osobnego pojemnika-w nim rozpuścimy skrobię.

Ostra papryka obierz nasiona i łodygi, przepuść również przez sokowirówkę.

Paprykę obrać z nasion i łodyg i razem z obranymi ząbkami czosnku przepuścić przez maszynkę do mięsa.

W garnku do gotowania połącz sok pomidorowy, sok z ostrej papryki, czosnek i posiekaną paprykę. Dodaj sól, cukier, zmielony czarny pieprz, przyprawę do grilla i koreańską marchewkę. Wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, gotuj przez 15 minut.

Wlej skrobię do pozostałego soku pomidorowego (0,5 l). Mieszaj, aż będzie gładka i wyślij masę do rondla z gotującym się półfabrykatem. Gotuj, mieszając, wszystko razem przez 15 minut.

5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.

Wlej wrzący keczup do małych sterylnych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony sos do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy