gęsty dżem-pięć minut jeżyn

1 godz. 30 min.
4 porcje
Gęsty dżem
baibuz, stock.adobe.com
0

Jednym z klasycznych sposobów robienia dżemu jest pięć minut. Najważniejsze jest to, że obrabiany przedmiot należy sprawdzić kilka razy przez 5 minut. Szczególnie dobrze na tej zasadzie uzyskuje się gęsty dżem z delikatnych jagód, takich jak jeżyny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz jeżyny, przykryj cukrem i pozostaw na godzinę.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.

Pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć, ponownie zagotuj i gotuj przez 5 minut.

I jeszcze raz. Natychmiast po ostatnim gotowaniu zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy