pomidory kalafiorowe na zimę

20 min
12 porcji
Pomidory z kalafiorem na zimę
photography, stock.adobe.com
0

Przydatne, gdy różne warzywa są konserwowane w jednym słoiku. Nie trzeba otwierać wielu półfabrykatów, aby postawić na stole kilka rodzajów pikli. Oprócz standardowych opcji radzę gotować pomidory z kalafiorem. To proste, smaczne i szybkie!

Składniki

  • pomidory - 2 kg
  • kalafior - 1 kg
  • czosnek - 4 ząbki
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • ocet - 100 ml
  • cukier - 80 g
  • sól - 80 g
  • woda - 2,7 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozłóż kalafior na kwiatostany, pokrój duże kawałki.

W przygotowanych słoikach umieść czarny pieprz, czosnek, pomidory i kalafior.

Wlać do góry wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 20 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i gotuj przez 2 minuty.

Wyłącz ogrzewanie, dodaj ocet i wlej do słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy