dżem śliwkowy bez pestek przez maszynę do mięsa

45 min
4 porcje
Dżem śliwkowy bez pestek przez maszynkę do mięsa
www.danildesign.com, stock.adobe.com
0

Dżem śliwkowy może być używany nie tylko jako deser, ale nawet dodawany do dań mięsnych. Trudno znaleźć bardziej uniwersalną ucztę! Ma słodki smak i przyjemną konsystencję, dzięki czemu można go stosować w różnych przepisach. I jest to łatwe do przygotowania, zwłaszcza z maszynką do mięsa.

Składniki

  • śliwki - 1.5 kg
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki ze śliwki i przełóż owoce przez maszynę do mięsa.

Dodaj cukier, zagotuj i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.

Na kilka minut przed końcem dodaj kwas cytrynowy.

Zwiń dżem w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy