dżem morelowy z jąderkami

15 godz. 0 min.
2 puszki po 0,25 l
Dżem morelowy z jąderkami
colnihko, stock.adobe.com
0

Dzielę się przepisem na pachnący dżem morelowy z jąderkami. Ten niezwykły składnik nadaje dżemowi przyjemną nutę migdałów! Wybierz mięsiste, gęste, nieco niedojrzałe morele - wtedy smak i wygląd przysmaku będą szczególnie atrakcyjne.

Składniki

  • morele (Waga netto) – 500 g (+30 g pestek moreli)
  • cukier - 500 g
  • sok z cytryny - 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Morele opłucz, podziel na połówki i usuń pestki. Nie wyrzucaj kości, nadal ich potrzebujemy.

Połówki moreli umieścić w misce do gotowania, przykryć cukrem i pozostawić w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny, aby uformować sok.

Następnie na małym ogniu zagotuj przedmiot i gotuj przez 5 minut. Zdejmij miskę z ognia, przykryj i odstaw na 6 godzin, aż całkowicie ostygnie. Aby owoce zachowały integralność, nie mieszaj dżemu łyżką, ale delikatnie potrząśnij miską z obrabianym przedmiotem.

Usuń jądra z pestek moreli(rozłupuję pestki młotkiem). Opłucz jądra i wyślij do miski z obrabianym przedmiotem. Jeśli jądra są gorzkie, zalej je wrzącą wodą przez 5-10 minut.

Ponownie zagotuj dżem i gotuj przez 5 minut. Zdejmij miskę z ognia i pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć (co najmniej 6 godzin).

Ponownie powtórz 5-minutowe gotowanie, dodając świeżo wyciśnięty sok z cytryny do przedmiotu obrabianego.

Wrzący dżem morelowy z jąderkami zapakuj w gorące sterylne słoiki, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia. Schłodzony przysmak przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy