dżem śliwkowy z agarem agarowym

45 min
4 porcje
Dżem śliwkowy z agarem agarowym
matka_Wariatka, stock.adobe.com
0

Ten lekki i orzeźwiający dżem jest wytwarzany przy użyciu naturalnego zagęszczacza agarowego, który sprawia, że jest grubszy i bardziej galaretowaty. Pozwala na użycie mniejszej ilości cukru, a także wzmacnia smak i aromat dojrzałych śliwek.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki z odpływów. Zmiel połowę śliwek blenderem, a połowę zalej wodą i gotuj przez 15 minut.

Dodaj agar-agar do przecieru śliwkowego, wymieszaj i pozostaw na 15 minut.

Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj kwas cytrynowy i zagotuj dżem.

Gotuj przez 10-15 minut na małym ogniu i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy