Szprot w puszkach z warzywami na zimę

1 godz. 28 min.
4 porcje
Szprot w puszkach z warzywami na zimę
Kathleen, stock.adobe.com
0

Kiedyś bałam się gotować konserwy rybne. Ale po wypróbowaniu szprota w puszkach z warzywami od przyjaciela, który przygotowała na zimę, moja opinia zmieniła się dramatycznie. Słodko-kwaśny smak ryby z warzywami podbił moje serce.

Składniki

  • Szprot - 1 kg
  • pomidory - 1 kg
  • marchew - 500 g
  • cebula - 500 g
  • Olej roślinny - 50 g
  • ocet (9%) – 3 art. l
  • sól - 1 art. l
  • cukier - 1 art. l
  • liść laurowy - 4 kawałki
  • przyprawy i przyprawy - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Do przygotowania tej puszki używam mrożonego szprota. Rozmrozić, oddzielić głowy i wnętrze, dobrze spłukać pod wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Oddziel cebulę od łuski, dobrze umyj pomidory. Przełóż warzywa przez maszynę do mięsa.

Obierz marchewki i zetrzyj na średniej tarce. Smażyć na złoty kolor.

Wlej trochę oleju na patelnię, pozwól mu się rozgrzać. Dodaj marchewkę, cebulę i pomidory, liść laurowy i zagotuj.

Połóż rybę na wierzchu, trochę wymieszaj. Sól, dodaj przyprawy, ponownie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut.

Dodaj ocet do ryby, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut.

Przygotuj słoiki, dobrze je umyj i wysterylizuj. Ułóż rybę w słoikach. Mam 4 półlitrowe słoiki. Zwiń i ostudź w ciemnym miejscu. Przechowywać w lodówce.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy