dżem z suszonych śliwek bez pestek

45 min
4 porcje
Dżem z suszonych śliwek bez pestek
Bogdan Wankowicz, stock.adobe.com
0

Trudno znaleźć coś bardziej uniwersalnego wśród słodkich przetworów niż dżem z suszonych śliwek. Doskonale komponuje się z naleśnikami, naleśnikami, sernikami, jogurtem i lodami. To gotowe nadzienie do ciast i pasztecików. Można go nawet podawać z grillowanym mięsem.

Składniki

  • suszone śliwki - 1 kg
  • cukier - 800 g
  • woda - 120 ml
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki z suszonych śliwek.

Dodaj wodę i cukier, zagotuj i gotuj przez 10 minut.

Zmiel dżem blenderem.

Ponownie zagotuj i gotuj przez 10 minut.

Dodaj kwas cytrynowy i zwiń w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy