desery 22.01.2022

pastylka Bielewska

7 godz. 20 min.
8 porcji
Pastylka Bielewska
Svetlana Lukienko, stock.adobe.com
0

Kto próbował pastylki bielewskiej, wie, że nie można zapomnieć o jej smaku. Przepis został wymyślony ponad 100 lat temu i nadal nie stracił na popularności. To prawda, że znalezienie jej w sklepach nie jest takie proste. Dlatego przygotujmy pastylkę w domu!

Składniki

  • jabłka (słodkie) – 1 kg
  • cukier - 200 g
  • białka jaj - 2 kawałki
  • cukier puder - 1 art.
  • sól - 0,25 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka opłucz, połóż na blasze wyłożonej folią i piecz przez 30-40 minut.

Oddziel masę jabłkową od nasion, skórki i przetrzyj przez sito.

Dodaj cukier i ubij mikserem na najwyższych obrotach. Masa powinna wybielić.

W osobnej misce ubij białka solą na ostre szczyty.

Połącz białka z musem jabłkowym i ubijaj przez kolejne 10 minut.

Odłóż czwartą część powstałej masy do lodówki. Resztę połóż na dwóch blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Grubość powinna wynosić 1-1, 5 centymetra.

Suszyć pastylkę przez 5-6 godzin w temperaturze 80 stopni.

Oddziel gotowy deser od papieru do pieczenia i pokrój na małe kawałki.

Zbierz kawałki, smarując pozostałą masą z lodówki, posyp cukrem pudrem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy