Puree z gruszek na zimę

1 godz. 30 min.
2 puszki po 0,5 l
Puree z gruszek na zimę
minadezhda, stock.adobe.com
0

Puree gruszkowe zimą można po prostu jeść lub podawać do stołu oprócz naleśników i naleśników, tostów i serników. Dzieci będą szczególnie zadowolone z takiego przysmaku! Dostosuj ilość cukru w zależności od odmiany gruszek i preferencji smakowych.

Składniki

  • Gruszka (Waga netto) – 1 kg
  • cukier - 300 g
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda - 4 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki opłucz, przekrój na pół, usuń rdzenie. Pokrój owoce na dowolne kawałki.

Umieść gruszki w garnku do gotowania, dodaj wodę i zagotuj pod przykryciem. Na małym ogniu dusić gruszki do miękkości (w zależności od odmiany i dojrzałości gruszek może to zająć od 10 minut do pół godziny).

Zmiękczone gruszki zmiksuj blenderem, aż będą gładkie.

W puree gruszkowym dodaj cukier i kwas cytrynowy, dobrze wymieszaj i zagotuj. Gotuj przedmiot na małym ogniu przez około 5 minut.

Wlać wrzące puree gruszkowe do wcześniej wysterylizowanych słoików. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy