dżem z żółtej śliwki wiśniowej

10 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z żółtej śliwki wiśniowej
Roman Ivaschenko, stock.adobe.com
0

Jasna i słoneczna żółta śliwka wiśniowa to kolejna piękna baza do dżemu. A dzisiaj powiem Ci, jak go odpowiednio ugotować. Okaże się umiarkowanie słodki, z lekką kwaskowatością-po prostu idealny do nadzienia, do naleśników lub po prostu do filiżanki mocnej herbaty.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki ze śliwki wiśniowej i pokrój je losowo.

Zagotuj wodę z cukrem, aż się rozpuści i wlej syrop ze śliwki wiśniowej. Pozostaw na 4 godziny.

Odcedź syrop, gotuj przez kolejne 15 minut i ponownie wlej śliwkę wiśniową na 4 godziny.

Doprowadź wszystko razem do wrzenia, gotuj przez 7 minut i zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy