sosy 04.02.2022

SOS Béarnaise

20 min
4 porcje
SOS Béarnaise
losinstantes, stock.adobe.com
0

Wielu koneserów kuchni francuskiej zna pikantny sos Béarnaise. Często podaje się go do potraw z grilla. Idealny SOS wymaga umiejętności i imponującego doświadczenia kulinarnego. Wielu kucharzy poświęca temu wiele lat.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz szalotki i drobno posiekaj.

Na głębokiej patelni połącz ocet, wino, posiekaną cebulę i gałązki estragonu. Gotuj wszystko razem na małym ogniu przez 10 minut.

Lekko ostudź powstałą masę, Usuń gałązki estragonu. Resztę zmiel w blenderze, aż będzie gładka.

Rozpuść masło w łaźni wodnej.

Ubij żółtka osobno z 1 łyżką zimnej wody.

Wymieszaj masę z blendera, masło i żółtka. Dodaj sól i zmielony pieprz do smaku.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy