sosy 06.06.2023

klasyczny sos beszamelowy do lasagne

12 min
4 porcje
Klasyczny sos beszamelowy do lasagne
qwartm, stock.adobe.com
0

Umiejętności francuskich szefów kuchni są oceniane przez przygotowanie beszamelu. Pod uwagę brany jest smak, gęstość, temperatura, aromat i konsystencja sosu. Oferuję ci świetny przepis na klasyczny sos beszamelowy do lasagne. Zawsze okazuje się idealny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozpuść masło na głębokiej patelni.

Dodaj mąkę i mieszaj, aż będzie gładka. Podgrzej masę przez 1 minutę na małym ogniu, ciągle mieszając.

Wlej ciepłe mleko i kontynuuj gotowanie, mieszając, 4-5 minut.

Dodaj gałkę muszkatołową, sól i gotuj przez kolejne 5 minut. Sos powinien dobrze zgęstnieć.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy