dżem z dyni z pomarańczą i cytryną

1 godz. 0 min.
6 puszek
Dżem z dyni z pomarańczą i cytryną
Firuza, stock.adobe.com
0

Dżem dyniowy z nutami cytrusowymi jest piękny, jasny i bardzo smaczny. W gotowym przysmaku smak dyni w ogóle nie jest odczuwalny. Jeśli masz małą dynię w pojemnikach i wiesz, jak jej użyć, przygotuj ten niezwykły dżem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz dynię ze skóry i nasion, pokrój miąższ w drobną kostkę. Radzę użyć dyni z jasnopomarańczowym miąższem - wtedy dżem będzie miał piękny bursztynowy kolor.

Opłucz pomarańcze i cytryny i drobno posiekaj razem ze skórką. Usuń kości.

W garnku do gotowania umieść dynię i owoce cytrusowe, przykryj masę cukrem, wymieszaj i pozostaw na kilka godzin (możesz na noc), aby rozpuścić cukier i utworzyć sok.

Gdy cukier się rozpuści, wymieszaj obrabiany przedmiot i zagotuj na małym ogniu. Gotuj dżem, od czasu do czasu mieszając, na małym ogniu, aż będzie miękki i ma pożądaną konsystencję (proces może potrwać od 1 do 2 godzin).

Wlej gorący dżem do sterylnych słoików i zwiń. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy