dżem melonowy z kwasem cytrynowym

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z melona z kwasem cytrynowym
Yingko, stock.adobe.com
0

Dżem melonowy jest dobry dla wszystkich, ale bardzo łatwo jest przypadkowo uczynić go zbyt słodkim. Zwłaszcza z soczystych odmian miodu. Ale jest bardzo prosty sposób na usunięcie nadmiaru mdłości – wystarczy dodać trochę kwasu cytrynowego. Zawsze działa korzystnie!

Składniki

  • Melon - 1.2 kg
  • woda - 1 szkło
  • cukier - 800 g
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i drobno posiekaj melona.

Zagotuj syrop z wody i cukru, zalej melona i ostudź.

Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 10 minut i ponownie ostudzić.

Gotuj jeszcze raz przez 10 minut, dodaj kwas cytrynowy i zwiń dżem w sterylne słoiki na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy