dżem melonowy

25 min
8 porcji
Dżem z melona
ricka_kinamoto, stock.adobe.com
0

Czy kiedykolwiek zrobiłeś dżem z melona? Jest niesamowicie pyszny! Przepis wskazuje przybliżony czas gotowania. Może się różnić w zależności od tego, jak soczysty jest melon. W przypadku braku kwasu cytrynowego można użyć soku z cytryny.

Składniki

  • Melon (miazga) – 2 kg
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przełóż miąższ melona przez maszynę do mięsa.

Dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw na 1,5-2 godziny.

Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

Dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Napełnij przygotowane słoiki gorącym dżemem i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy