sosy 06.06.2023

klasyczny tkemali ze śliwki wiśniowej

25 min
4 porcje
Klasyczny tkemali ze śliwki wiśniowej
FuzullHanum, stock.adobe.com
0

Sosy w kuchni gruzińskiej odgrywają szczególną rolę. Zawsze mają jasne smaki i niesamowite aromaty. Być może jednym z najpopularniejszych jest klasyczny tkemali ze śliwki wiśniowej. Dziś go przygotujemy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść śliwkę wiśniową w rondlu z wodą i gotuj przez 15 minut.

Odcedź, przetrzyj miękkie owoce przez sito.

Pokrój ostrą paprykę na pół wzdłuż, obierz nasiona.

Zmiel ostrą paprykę i obrany czosnek w blenderze.

Na małej patelni połącz przecier owocowy, półfabrykat z czosnkiem, solą, cukrem, olejem i przyprawami.

Gotuj przez 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy