desery 08.02.2022

ciasto pomarańczowe z polewą czekoladową

1 godz. 10 min.
12 porcji
Ciasto pomarańczowe z polewą czekoladową
ld1976, stock.adobe.com
0

Proponuję dziś nie iść do cukierni, ale samemu przygotować pyszny deser. Ten przepis tworzy pyszny, pachnący biszkopt. Polewa czekoladowa z przyjemną goryczką doskonale uzupełnia deser.

Składniki

na biszkopt:
do glazury:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozbij jajka do miski, delikatnie oddzielając białka od żółtek.

Białka ubić solą na ostre szczyty.

W osobnej misce za pomocą czystego miksera ubij żółtka z cukrem.

Połącz oba półfabrykaty, skórkę pomarańczową, mąkę i wanilinę.

Rozłóż formę papierem do pieczenia, wlej ciasto i piecz przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Włóż gotowy biszkopt do ostygnięcia na ruszcie.

Na głębokiej patelni rozgrzej śmietanę i czekoladę połamaną na kawałki.

Dodaj masło i mieszaj, aż będzie gładkie.

Połóż schłodzony biszkopt na talerzu i obficie polej polewą czekoladową.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy