desery 24.07.2023

śmietana z dynią

1 godz. 20 min.
6 porcji
Śmietana z dynią
lena_zajchikova, stock.adobe.com
0

Pyszny jesienny deser, który z łatwością przygotujesz z najzwyklejszych składników. Śmietanę z dynią można zaliczyć do kategorii domowych ciast, które piecze się na przyjazną herbatę i przytulne rodzinne obiady.

Składniki

do testu:
  • mąka - 300 g
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • cukier - 100 g
  • masło - 200 g
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj zimne masło.

Dodaj jajka, cukier, proszek do pieczenia, sodę i przesianą mąkę. Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Rozwałkuj ciasto i włóż do wysmarowanej formy. Pamiętaj, aby uformować wysokie i grube boki.

Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

Pokrój dynię w kostkę, włóż do rondla z wodą i gotuj przez 15 minut.

Puree miękką dynię za pomocą blendera zanurzeniowego i ostudź.

Wymieszaj jajka, śmietanę, cukier i puree z dyni, ubij mikserem.

Dodaj zmielony cynamon i jeszcze raz wymieszaj.

Włóż powstałą masę do formy z upieczoną podstawą i spłaszcz. Piec wszystko razem przez kolejne 45-50 minut w 160 stopniach.

Wyjmij gotową śmietanę z dynią z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy