W przeciwieństwie do zwykłego dżemu, suchy przypomina raczej kandyzowane owoce i jest przygotowywany na tej samej zasadzie. Szczególnie popularny stał się suchy dżem gruszkowy-wspaniały smak i ta sama wspaniała uczta na herbatę. Dzielę się sekretem, jak właściwie wszystko ugotować.
Składniki
- Gruszka - 1 kg
- cukier - 500 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz gruszki i lekko je przyspawaj, aby można je było nakłuć igłą.
Pozwól gruszkom wyschnąć i zagotuj bulion z cukrem, aż syrop będzie gęsty.
Połóż gruszki na blasze do pieczenia i wyślij do piekarnika na pół godziny w temperaturze 70 stopni.
Zanurz każdą gruszkę w syropie, trzymając ją za ogon i zwiń owoce w cukrze.
Wyślij je ponownie do piekarnika, aby wyschły.
Powtórz tę procedurę 3-4 razy.
Ostatecznie osusz gruszki w uchylonym piekarniku w temperaturze 45 stopni przez 8-10 godzin.