Chcesz zachwycić swoich gości niezwykłą i oryginalną zimową przekąską? Spróbuj zrobić ogórki w galarecie! To danie ma nie tylko jasny i oryginalny smak, ale także świetnie wygląda na stole. Zapewniamy, że goście będą zachwyceni!
Składniki
- ogórki - 3 kg
- czosnek - 4 ząbki
- Chrzanów - 10 g
- woda - 1.5 L
- cukier - 100 g
- sól - 60 G
- żelatyna - 1 art.
- ocet - 25 ml
- ziele angielskie - 6 groszek
- liść laurowy - 3 kawałki
- Goździk - 6 pąki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Ułóż je w sterylnych słoikach z plasterkami czosnku i chrzanu.
Zagotuj wodę z cukrem, solą i przyprawami.
Dodaj ocet i pozwól marynacie nieco ostygnąć.
Rozcieńczyć żelatynę w wodzie zgodnie z instrukcją, wlać do marynaty i wymieszać.
Ponownie zagotuj i zalej ogórki.
Sterylizuj słoiki z półfabrykatami przez kolejne 20 minut we wrzącej wodzie i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy