Kiedyś ta popularna sałatka była znakiem rozpoznawczym moskiewskiej restauracji Hermitage, a dziś absolutnie każdy może ją ugotować. Opowiadam prosty, ale bardzo smaczny przepis Radzieckiego Oliviera. Spróbuj, na pewno ci się spodoba!
Składniki
- gotowana kiełbasa (Doktorat) – 300 g
- jaja kurze (gotowane) – 6 sztuk
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- ogórki (słone) – 3 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- majonez - 250 ml
- zielony groszek (puszka) – 200 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- pietruszka (do dekoracji) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kiełbasę, jajka, ziemniaki, ogórki, cebulę i marchewkę na małe kostki.
Spłucz groszek pod bieżącą wodą i lekko osusz na ręczniku papierowym.
Połącz ziemniaki, groszek, jajka, kiełbasę, ogórki, cebulę i marchewkę w głębokiej misce.
Dodaj sól, zmielony czarny pieprz i majonez. Delikatnie wymieszaj łyżką, aby warzywa się nie pomarszczyły.
Ułóż sałatkę na ładnym talerzu i udekoruj liśćmi pietruszki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy